Piškotki

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb gl​ede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

 

KAJ SO PIŠKOTKI?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

 

ZAKAJ SO PIŠKOTKI POTREBNI?

 

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

 

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske,
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave,
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene,
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani,
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja ...).


Obvezni / nujni piškotki tega spletnega mesta 

Ime piškotka Namen Trajanje Izdajatelj piškotkov
section_data_ids Shranjevanje podatkov za stranke, povezane z akcijami, ki jih sproži prodajalec, kot so seznam želja, prikaz blaga itd. 24 ur Mimos d. o. o.
_gat Ime piškotka je povezano s storitvijo Google Analytics. V skladu z dokumentacijo se uporablja za zmanjševanje stopnje zahteve - omejuje zbiranje podatkov na spletnih mestih z velikim prometom. 10 minut Google 
_gid Ime piškotka je povezano z Google Analytics. Tukaj gre za nov piškotek, od pomladi 2017 pa Google ni na voljo nobenih informacij. Zdi se, da shranjuje in posodablja edinstveno vrednost za vsako obiskano stran. 24 ur Google 
_ga Ime piškotka je povezano z Google Universal Analytics - kar je pomembna posodobitev Googlove pogosteje uporabljane analitične storitve. Ta piškotek se uporablja za razlikovanje edinstvenih uporabnikov z dodelitvijo naključno ustvarjene številke kot identifikator stranke. Vključena je v vsako zahtevo strani na spletnem mestu in se uporablja za izračun podatkov o obiskovalcih, sejah in kampanjah za poročila o analitiki spletnih mest. Privzeto je nastavljeno, da poteče po dveh letih, čeprav to lastniki spletnih strani prilagodijo. 2 leti  Google 
mage-cache-sessid Vrednost tega piškotka sproži čiščenje lokalnega pomnilnika predpomnilnika. Ko piškotek odstrani piškotek s pomočjo zaledne aplikacije, skrbnik očisti lokalni pomnilnik in nastavi vrednost piškotka. 24 ur Mimos d. o. o.
form_key Varnostni ukrep, ki vsem predložitvam obrazcev doda naključni niz, da zaščiti podatke pred križarjenjem križišč (CSRF). 1 uro Mimos d. o. o. 
PHPSESSID Piškotek, ustvarjen s programi, ki temeljijo na jeziku PHP. To je identifikator splošnega namena, ki se uporablja za vzdrževanje spremenljivk uporabniške seje. Običajno je naključno ustvarjena številka, kako se lahko uporablja, je specifično za spletno mesto, vendar je dober primer ohranjanje prijavljenega stanja za uporabnika med stranmi. 1 uro Mimos d. o. o. 
private_content_version Doda naključno edinstveno številko in čas na strani z vsebino stranke, da prepreči predpomnjenje na strežniku. 10 let Mimos d. o. o. 
product_data_storage Konfiguracija trgovin za podatke o izdelkih, povezanih z nedavno ogledanimi / primerjanimi izdelki. 6 ur Mimos d. o. o. 
recently_viewed_product Shranjuje ID-je izdelkov nedavno gledanih izdelkov za enostavno navigacijo. 6 ur Mimos d. o. o.
mage-messages Spremlja sporočila o napakah in druga obvestila, ki so prikazana uporabniku, na primer sporočilo o privolitvi piškotkov in različna sporočila o napaki. Sporočilo se iz piškotka izbriše, ko je prikazano kupcu. 24 ur Mimos d. o. o.
mage-cache-storage-section-invalidation Prisiljava lokalno shranjevanje določenih razdelkov z vsebino, ki jih je treba razveljaviti. 6 ur Mimos d. o. o.
mage-cache-storage Lokalno shranjevanje vsebine za obiskovalce, ki omogoča funkcije e-trgovine. 6 u Mimos d. o. o.
Slava Yurthev Copyright